Külföldi kapcsolatok

 

 

Az Angol Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszék külföldi kapcsolatai

 

2022. elején vette kezdetét az az együttműködés a malajziai (Kuala Lumpur-i) Sunway University-vel, amely ugyanazon év októberében a két intézmény közötti megállapodásban öltött testet. A kooperáció keretén belül már az év elején megindult egy interkulturalitást célzó négyoldalú kutatás, amely - a Nyíregyházi, a Debreceni és a Miskolci Egyetem anglisztika szakos hallgatóinak, valamint a malajziai intézmény hallgatóinak bevonásával - kérdőív, valamint a tanulók által készített videóanyagok segítségével vizsgálja a mono- illetve multikulturális tapasztalatokat, Dr. Kiss Tamás docens, a Sunway University oktatója vezetésével. A malajziai intézmény Centre for English Language Studies (CELS) professzora, Stephen J. Hall és Dr. Kiss Tamás 2022. október 10-11-én előadásokat és foglalkozásokat tartott egyetemünkön. (Lásd még: Képgaléria) 

Sajtóanyagok

 
nyiregyhaza . hu beszámolója:
 
Fotók (Nyíregyházi Napló):
 
www. szon . hu cikke:
 
Nyíregyházi Televízió interjúja:
 
Kölcsey Televízió interjúja:
 
 
www .nye .hu:
 

 


 

Az Angol Nyelv és Kultúra Tanszék tagjai rendszeresen részt vesznek szakmai konferenciákon belföldön és külföldön egyaránt. Belföldi konferenciák közül elsősorban az évente megrendezett Magyar Alkalmazott Nyelvészek Kongresszusát említhetjük, valamint a kétévenkénti HUSSE-konferenciát, külföldi szakmai eseményekként a Krakkói Jagelló Egyetem Áprilisi Konferenciáját, a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem Csíkszeredában megszervezett konferenciáit, valamint a Temesváron a Temesvári Egyetem által szervezett, Kaunasban és Ruzomberokban szervezett szakmai konferenciák említendők.

1996 és 1999 között az akkor alakuló Beregszászi Magyar Főiskolán tanszékünk több tagja is oktatott angol és amerikai irodalomtörténetet, nyelvészetet, leíró nyelvtant, szövegnyelvészetet és több gyakorlati tárgyat az angol-földrajz, angol-történelem szakos hallgatóknak.

Az Erasmus hallgatói és oktatói mobilitási program keretében hallgatókat és oktatókat fogadunk több európai felsőoktatási intézményből. 2003-ban Erasmus-Socrates oktató-csereprogram keretében Dr. Ajtay-Horváth Magda előadásokat és szemináriumokat tartott az Oulu-i Egyetem Kajaani-i Főiskolai Karán illetve a Rzeszowi Főiskolán.

Tanszékünk több oktatója (többek között Dr. Ajtay-Horváth Magda Fulbright ösztöndíjban részesült), így hat hetet tölthetett a Western Michigan Universityn. Dr. Szerencsi Katalin Soros ösztöndíjas volt szintén az Amerikai Egyesült Államokban. Az ez idő alatt szerzett szakmai kapcsolatok mindmáig élők.

Tanszékünk vendégelőadókat is fogad: 2008. október 2-án Mario Rinvolucri, a Pilgrims egyik alapító trénere tartott előadást a Pilgrims-nél folyó képzésekről, 2009 tavaszán Anne Fessenden az Amherst és Harvard Egyetem oktatója, egykori pekingi Fulbright professzor tartott előadást "Chinese Tiananmen Protest; Photos and Journal" címmel.

2012. októberében a tanszék nemzetközi konferenciát szervezett Dickens születésének 200. évfordulója alkalmából. Az események többen közt a brémai Jacobs Egyetemről, Bukarestből, Nagyváradról, az ELTE-ről, az Eszterházy Károly Főiskoláról érkeztek előadók. Az előadások anyagát tartalmazó kötet 2013-ban jelent meg, szerkesztette Dr. Tukacs Tamás ("Our Mutual Friend": New Perspectives in Dickens Studies).

Tanszékünk fontosnak tartja a tudományos horizontokat bővítő külföldi tapasztalatokat, melynek hozadéka beépül az oktatói és kutatói munkába.